Bankkivonatok fogadása Business Central-ban

 Bankkivonatok fogadása Business Central-ban

Bankkivonatok fogadása Business Central-ban

Ebben az írásban szeretném megosztani, hogy a Business Central milyen beépített eszközt biztosít a banki adatkapcsolatok kialakítására.

A banki szoftverekkel való összeköttetés alapvetően két nagy csoportba sorolható:

  1. Bankkivonatok fogadása (import)
  2. Átutalási megbízások átadása (export)

A bankokkal kapcsolatos interfészek kialakítására a Business Central adatcsere keretrendszerét lehet használni, amelynek segítségével egyedi, bankspecifikus adatszerkezeti modelleket lehet definiálni.

A Business Central keresőbe (Alt+Q) írjuk be, hogy Adatcsere definiciók, majd nyissuk meg az ajánlott oldalt.

 

Business Central adatcsere definiciók

 

(a fenti képen látható magyar bankokra kialakított adatcseredefiniciók nem részei az alaprendszernek, ha valamelyik érdekel keress meg)

Az adatcsere definició karton három fontos részre van tagolva.

Business Central adatcsere definició karton

 

1 - Általános beállítások: itt lehet meghatározni, hogy milyen típusú állományt kell kezelni, illetve az adatcsere irányokat és a feldolgozáshoz szükséges különféle programmodulokat is ebben a szekcióban határozzuk meg.

2 - Sor meghatározások: itt megadható, hogy milyen típusú beolvasási/rási definiciót szeretnénk meghatározni a Könyvelési oszlopdefinciókhoz (ami a harmadik szekcióban látszik)

3 - Könyvelési oszlop definiciói: a 2-es ponthoz kötődik és gyakorlatilag a bank által megadott adatszerkezeti specifikációt tartalmazza

Amennyiben megtörtént a fent ismertetett három szekció paraméterezése utána a Sor meghatározásoknál elérhető Mező összerendelés funkcióval határozzuk meg, hogy mely Könyvelési oszlop definiciókat szeretnénk a Business Central bankivonatokat tároló táblájához rendelni.

Business Central mező összerendelésBusiness Central mező társítás

 

A mező társítás lapon adjuk meg a cél táblát, amibe le szeretnénk képezni az importált kivonat sorokat illetve határozzuk meg, hogy mely Könyvelési oszlop definiciók mely célmezőkre legyenek leképezve.

Miután végeztünk a fenti beállításokkal, akkor keressünk rá a következő funkcióra: Bank Export/Import beállítás

és hozzunk létre egy bejegyzést az előbb elkészített definicióra vonatkozóan, hiszen az itt meghatározott értékekből tudunk majd választani a Bankszámla kartonon.

Business Central Bank import export beállítás

 

Végül rendeljük hozzá a definiciót a bankszámla kartonhoz:

 

Business Central bankszámla karton

 

A bankivonatokat a Fizetési egyeztetési naplón tudjuk majd beolvasni, keressünk rá és és használjuk a Banktranzakciók importálása funkciót, amellyel beolvashatjuk a kivonat állományt.

Business Central bankkivonat importja

 

A beolvasott kivonattételek alapján a rendszer automatikus összepontozási ajánlatot tesz a nyitott vevő és szállító számlák tekintetében.

Amennyiben a kivonat minden sora meg volt feleltetve akkor a kivonat könyvelhetővé válik.

 

 

Terület