cds

Új funkciók a Dynamics 365 Business Central 2020 Wave 1-ben

Dynamics 365 Business Central 2020 Wave 1 újdonságok

A héten megjelent a Dynamics 365 Business Central 2020 Wave 1 (BC 16) verzióban elérhető újdonságok listája.

A Microsoft a Business Central termékciklusait féléves kiadási periódusokban tervezi. A következő összefoglalóban a 2020 áprilisban debütáló Business Central 16-os kiadásra vonatkozó listából emeltem ki a felhasználói szempontokból leghasznosabbnak tekinthető funkciókat.

Szabványos beszerzési vagy eladási sorok automatikus beszúrása bizonylatokra: abban az esetben, ha a vevőhöz vagy a szállítóhoz 1 db ismétlődő tételsor létezik és a beillesztés módja automatikusra van állítva. Ez azt jelenti, hogyha a fenti beállításokat megtesszük, akkor a vevő vagy szállító kiválasztása után automatikusan létre tudnak jönni a bizonylatsorok.

CDS - Common Data Service

A Business Central 2020-as ütemterveiben a Microsoft már említést tesz a CDS alapú működésről.

De mi az a CDS?

A Common Data Service segítségével biztonságosan tárolhatók és kezelhetők az üzleti alkalmazások által használt adatok. A Common Data Service adatait entitások készlete tárolja. Egy entitás rekordok készlete, amelyet adatok tárolására használnak, hasonlóan ahhoz, ahogy a táblák tárolják az adatokat egy adatbázisban. A Common Data Service szabványos entitások alapkészletét tartalmazza, amelyek lefedik a jellemző forgatókönyveket, de a szervezete egyedi igényeihez igazodó egyéni entitások létrehozása is lehetséges, hogy aztán adatokkal töltse fel őket a Power Query használatával. Az alkalmazásgyártók ezután a Power Apps segítségével építhetnek részletgazdag alkalmazásokat ezen az adatok felhasználásával.

A Business Central jelenleg csupán integraciós feladatok esetén használja a CDS-t.

Business Central - CDS

 

A Dynamics 365 alkalmazások adatait is a Common Data Service tárolja, így gyorsan elkészíthet alkalmazásokat, amelyek a Dynamics 365-adatokat használják, és kibővítheti az alkalmazásokat a Power Apps segítségével.

A Dynamics 365 alkalmazások, például a Dynamics 365 Sales, a Dynamics 365 Customer Service vagy a Dynamics 365 Talent, továbbá a Common Data Service segítségével tárolhatók és biztonságossá tehetők az alkalmazások által használt adatok. Ez lehetővé teszi, hogy alkalmazásokat készítsen a Power Apps és a Common Data Service segítségével a Dynamics 365 megoldásban már használatban levő adatokra építve, integrálási követelmény nélkül.

 

Business Central bővítmények és SQL szerver

Business Central - bővítmények - SQL

A Business Central 2019 Wave 2 (BC15) megjelenése óta az üzleti logikát megvalósító objektumok egy külön bővítménybe kerültek, amely Base Application néven érhető el a bővítmények között. Az alaprendszer bővítménybe helyezése kihat azokra az on prem rendszerekre, ahol az adatkezelés MS SQL adatbázisban történik.

Business Central bővítmények, app, extension