saas

Megjelent a Business Central 2021 tavaszi kiadása (BC 18)

Megjelent a Business Central 2021 tavaszi kiadása

Kishírek a nagyvilágból avagy fontos bejelentések, amelyek a 2021 április 13.-án tartott, a Microsoft Dynamics 365 Business Central 2021 tavaszi kiadását beharangozó eseményen váltak publikussá.

Nagyszerű hír a nagyobb vállalati adminisztrációval rendelkező cégek számára akik a Business Central Online (SaaS) verzióját választották, hogy az eddig "horrorisztikus" áron mért adatbázisméret bővítésre vonatkozó feltételek 2021 július 1.-től megváltoznak.

Marad a 80 Gb-os alapméret, de:

Business Central Online - maximális adatbázisméret

Business Central Online - maximális adatbázisméret

A Dynamics 365 Business Central Online felmérések és bevezetések során fokozottan érdemes meggyőződni róla, hogy az ERP rendszert használó vállalkozás üzletmenete mekkora adatmennyiséget fog termelni az elkövetkező pár évben.

Az adatbázisméret elérése esetén a Microsoft fel fogja venni a partnerrel a kapcsolatot és közösen ki kell dolgozni az adatbázisméret csökkentésére vonatkozó stratégiát. Ez adatok archiválásával vagy törlésével járhat.

A 80 GB-os méret sok mindenre elég lehet, de a Business Central Online felhasználási módja illetve az üzleti folyamtok összetettsége eredményezhet olyan helyzetet, amikor kicsi lesz a felhő.

Adatok a felhőben - Azure adatközpontok

Adatok a felhőben - Azure adatközpontok

A Dynamics 365 Business Central Online (felhős változat) a tervek szerint 2020 áprilisától elérhető lesz a magyarországi felhasználók számára is.

Ezzel kapcsolatban a Microsoft felhőszolgáltatásainak technikai hátteréről szeretnék megosztani pár információt.

A felhőszolgáltatásokat kiszolgáló gépezet az úgynevezett adatközpontok a világ 140 országában érhetőek el. Az egyes adatközpontok 56 régióba vannak sorolva. A felhasználók a tartózkodási helyükhöz képest legközelebbi régióból vannak kiszolgálva, így biztosítva a leggyorsabb elérést.

A régiók, régiócsoportokba vannak sorolva.  Egy adott Azure-régiócsoportban a földrajzi határokon belüli összes régió megfelel a régiócsoport adattárolási hellyel, szuverenitással, jogi szabályozással és rugalmassággal kapcsolatos követelményeinek.

Új funkciók a Dynamics 365 Business Central 2020 Wave 1-ben

Dynamics 365 Business Central 2020 Wave 1 újdonságok

A héten megjelent a Dynamics 365 Business Central 2020 Wave 1 (BC 16) verzióban elérhető újdonságok listája.

A Microsoft a Business Central termékciklusait féléves kiadási periódusokban tervezi. A következő összefoglalóban a 2020 áprilisban debütáló Business Central 16-os kiadásra vonatkozó listából emeltem ki a felhasználói szempontokból leghasznosabbnak tekinthető funkciókat.

Szabványos beszerzési vagy eladási sorok automatikus beszúrása bizonylatokra: abban az esetben, ha a vevőhöz vagy a szállítóhoz 1 db ismétlődő tételsor létezik és a beillesztés módja automatikusra van állítva. Ez azt jelenti, hogyha a fenti beállításokat megtesszük, akkor a vevő vagy szállító kiválasztása után automatikusan létre tudnak jönni a bizonylatsorok.

Funkciók, amelyek nem lesznek elérhetőek a Dynamics 365 Business Central on-premises változatában

A Dynamics 365 Business Central jelenleg on-premises és Online (SaaS, Magyarországon hamarosan) változatokban is elérhető.

Ebben az írásban szeretném összefoglalni, hogy melyek azok a funkciók, amelyek nem lesznek elérhetőek az on-premises változatban.

Az elérhetetlen funkciókat két nagy csoportba lehet osztani:

  • Business Central funkciók, amelyek bizonyos körülmények között elérhetőek az on-premises változatban
  • Business Central funkciók, amelyek határozottan nem elérhetőek az on-premises változatban

Bizonyos körülmények esetén elérhető funkciók

Adatok olvasása/írása Excel add-in segítségével: az Excel add-in Azure Active Directory hitelesítést igényel az adatfrissítéshez

Pénzügyi jelentések Excelbe: az Excel add-in Azure Active Directory hitelesítést igényel az adatfrissítéshez

Dynamics 365 Business Central - SaaS

A SaaS a Software as a Service rövidítése, azaz Szoftver mint szolgáltatás. Jellemzően olyan szoftvereket értük alatta, amelyek a felhőben (cloud) képesek működni. A Dynamics 365 Business Central is elérhető SaaS Business Central Online néven.

A felhőben működés pedig azt jelenti, hogy az alkalmazást egy internet böngészőből tudjuk használni ahelyett, hogy letöltenénk azt a számítógépünkre vagy a szerverünkre.

A SaaS alapú működésnek vannak előnyei és hátrányai is.

Előnyök:

  • elérhetőség (bármilyen operációs rendszerről működik: Windows, Mac, Linux, Android vagy iOS)
  • kompatibilitás (asztali számítógép, tablet, mobil)
  • működtetés (automatikus frissítések, hibajavítások)
  • hardware (nem szükséges szerver, nem szükséges belső hálózat kialakítása)
  • skálázhatóság (teljesítmény módosítása időszakosan)

A SaaS szerinti modelben a felhasználóknak alacsonyabb költséget jelent egy alkalmazás használata, mintha le kéne tölteni, feltelepteni és működtetni kéne azt. A SaaS model lehetőséget ad az üzleti megoldások szélesebb körben való használatára, így a kisebb vállalkozások is hozzáférhetnek olyan megoldásokhoz, ami az on prem modelben a költségek miatt nem állna rendelkezésükre.

Hátrányok:

  • a használathoz internet kapcsolat kell (néhány eset kivételével)
  • az adatok nem helyileg, hanem adatközpontokban vannak tárolva