telemetria

Microsoft Dynamics 365 Business Central telemetriával kapcsolatos információk. (telemetry)

Azure - Application Insights

Az Application Insights a Azure monitor egy funkciója, amely egy bővíthető Application Performance Management (APM) szolgáltatás fejlesztők és DevOps szakemberek számára. Alapvetően az élő szoftveralkalmazások figyelésére szolgál. A szolgáltatás automatikusan észleli a teljesítménnyel kapcsolatos rendellenességeket, és hatékony elemzési eszközöket tartalmaz, amelyek segítségével diagnosztizálhatjuk a problémákat, és megtudhatjuk, hogy a felhasználók mit tesznek ténylegesen az alkalmazással. Úgy tervezték, hogy használatával folyamatosan javíthassuk a teljesítményt és a használhatóságot. Számos platformon használható, többek között a .NET, a Node.js, a Java és a Python helyszíni, hibrid vagy bármely nyilvános felhőben üzemeltetett alkalmazásokhoz. Emellett a DevOps folyamattal is integrálható és az eszközök széles köréhez rendelkezik kapcsolódási ponttal. Képes monitorozni és elemezni a mobilalkalmazások telemetriáját a Visual Studio App Center integrálásával.

Telemetria (telemetry)

A telemetria a távoli forrásokból származó adatok automatikus rögzítése és továbbítása egy másik helyen lévő informatikai rendszer felé, tipikusan felügyelet és elemzés céljából. A telemetriai adatokat az alkalmazástól függően különböző kommunikációs csatornákon továbbíthatjuk (a telemetriát nemcsak a szoftverfejlesztésben használják, hanem a meteorológiában, az orvostudományban és más területeken is).

A szoftverfejlesztő világban a telemetria betekintést nyújthat a végfelhasználók által leginkább használt funkciókba, a hibák és problémák észlelésére, valamint a teljesítmény hatékonyabb elemzésére, anélkül, hogy közvetlenül a felhasználóktól kellene visszajelzést kérni.

Telemetria lehetőségek Microsoft Business Central-ban

Telemetria Business Central-ban

Egy ideje már a telemetria lehetőségétől hangosak a Business Central technikai fórumok. Úgy gondoltam, hogy ezen a blogon is érdemes megemlíteni ezt a valóban hasznos funkciót. A Microsoft Dynamics 365 Business Central képes a tenantokkal és bővítményekkel kapcsolatos különféle tevékenységekről, műveletekről telemetrikus adatokat szolgáltatni. Akár a Business Central Online, akár a helyileg telepített (on-prem) változatát használjuk, beállíthatjuk, hogy telemetria adatokat küldhessünk az Application Insights számára. Az Application Insights egy olyan szolgáltatás, amelyet az Azure portálon keresztül érhetünk el és felhasználási módtól függően lehet ingyenes vagy fizetős változata, de alapvetően telemetriai adatokat gyűjt, amely segít a problémák diagnosztizálásában és a teljesítményt befolyásoló műveletek elemzésében.