Egyszerű költségfelosztás

Egyszerű költségfelosztás

Egyszerű költségfelosztás

Új lehetőségekkel bővült az ismétlődő könyvelésekhez használható megoldás a Business Central-ban.

A gyakran ismétlődő könyvelési tételek egyszerű feldolgozására használható az Ismétlődő főkönyvi napló funkció, melynek segítségével előre meghatározott könyvelési sablonokat lehet kialakítani és ütemezhető, hogy mikor történhet meg a könyvelés.

Az újdonság az ismétlődési módoknál található, ami két új opcióval bővült:

  • ED - Egyenleg / Dimenzió
  • FED -Fordító Egyenleg / Dimenzió

 

Új ismétlődési módok az Ismétlődő főkönyvi naplóban

 

A dimenzió szerinti egyenleg ismétlődési módot választva lehetőségünk lesz olyan könyvelési sablon létrehozására, ahol nem kell meghatároznunk a könyvelendő összeget, hanem az összeg mindig egy adott főkönyvi számla és dimenzió kombinációra vonatkozó egyenlegből adódik. Az ilyen jellegű könyvelések felosztásokra használhatóak, ezért mindig meg kell határozni a cél főkönyvi szám és dimenzió kombinációkat és a felosztási arányokat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Pl. a bejövő költségszámlák rögzítésénél nem részletezzük, hogy az adott költség melyik költséghelyre vonatkozik, hanem minden tételt egy általános költséghelyre könyvelünk. Az időszak végén pedig az ismétlődő könyvelés funkcióval pl. létszámarányos százalékban szétbontjuk az általános költséget.

Ezt a következőképpen tehetjük meg:

A naplósoron állva határozzunk meg egy Dimenzió szűrőt.

Dimenzió szűrő meghatározása

 

majd használjuk a Felosztások funkciót a célszámlák és dimenziók illetve a felosztási kulcsok meghatározásához.

 

Célszámlák és felosztási kulcsok meghatározása

 

A fenti beállítás alapján az Ismétlődő főkönyvi naplóban nem kell meghatározni a felosztandó összegeket, hanem a megadott könyvelési dátumhoz tartozó egyenleg lesz felosztva.

Egyenlegek felosztása

 

A Fordító egyenleg dimenziónként ugyanezt a típusú felosztást valósítja meg, azzal a különbséggel, hogy a felosztás eredményét egy következő könyvelési dátummal visszafordítja a rendszer. Ez a funkció jellemzően elhatárolások könyveléséhez használható.

 

Fordító egyenleg dimenziónként használata

 

 

 

Terület