Utólagos dimenzióhelyesbítések

Utólagos dimenzióhelyesbítés

Utólagos dimenzióhelyesbítés

A Microsoft Dynamics 365 Business Central 2021 wave 1 (BC 18) kiadásában számos újdonság lett elérhető. A főkönyvi tételekhez kapcsolt dimenziók utólagos helyesbítésének lehetősége az egyik újdonság, amit már régóta vártunk. A dimenziók utólagos helyesbítésének igénye minden olyan esetben fel szokott merülni, amikor a döntéstámogatás forrásai a dimenziókra alapozott kimutatások.

Amikor helytelenül voltak megadva a dimenziók a főkönyvi naplókban, a különféle bizonylatokon vagy az adatimportok során, akkor a rossz dimenzionális besorolás eltorzítja az elemzéseket. Ilyenkor nyújthat hasznos támogatást a dimenziók utólagos helyesbítése, oly módon, hogy az eredeti könyvelt tételen csak a dimenziót változtatjuk meg és nem kell korrekciós könyvelési tételeket létrehozni, amely tovább duzzasztaná a főkönyvi állományt.

Az új dimenzióhelyesbítési funkciót a Főkönyvi tételek lapon lehet elérni:

Business Central dimenzióhelyesbítés

 

A dimenzióhelyesbítés lapon jól dokumentálva és naplózva megadhatjuk a dimenzióhelyesbítés okát és a ténylegyes módosításokat. Felvehetünk más dimenzióértéket vagy akár új dimenziót/dimenzióértéket is hozzáadhatunk az eredeti tételhez.

 

Business central dimenzióhelyesbítés

 

A dimenziók helyesbítése kihat az Elemző nézetekre is így ajánlott, hogy a dimenzióhelyesbítések során a az Elemző nézetek frissítése kapcsoló legyen aktiválva.

Business Central dimenziók helyesbítése

 

A dimenzióhelyesbítés futtatását akár ütemezhetjük is, így elkerülhetjük, hogy nagyszámú tétel módosítása esetén teljesítményproblémák lépjenek fel.

A dimenzióhelyesbítésekről naplózás is készül, így bármikor visszakereshető vagy visszavonható egy korábbi módosítás:

Business Central dimenzióhelyesbítés visszavonása

 

A Microsoft Dynamics 365 Business Central 2021 tavaszi kiadásában debütáló dimenzióhelyesbítő funkció összességében tekinthető hiánypótlónak, hiszen a legtöbb projekten felmerül az igény az utólagos módosításokra.

Ami kevésbé tetszik, hogy nagyon limitált keretek között lehet módosítani a dimenziókat. Gyakorlatilag csak a Főkönyvi tételek és az Elemző nézetek szintjén van meg a módosítási lehetőség.

 

 

 

Terület