Telemetria lehetőségek Microsoft Business Central-ban

Telemetria Business Central-ban

Telemetria Business Central-ban

Egy ideje már a telemetria lehetőségétől hangosak a Business Central technikai fórumok. Úgy gondoltam, hogy ezen a blogon is érdemes megemlíteni ezt a valóban hasznos funkciót. A Microsoft Dynamics 365 Business Central képes a tenantokkal és bővítményekkel kapcsolatos különféle tevékenységekről, műveletekről telemetrikus adatokat szolgáltatni. Akár a Business Central Online, akár a helyileg telepített (on-prem) változatát használjuk, beállíthatjuk, hogy telemetria adatokat küldhessünk az Application Insights számára. Az Application Insights egy olyan szolgáltatás, amelyet az Azure portálon keresztül érhetünk el és felhasználási módtól függően lehet ingyenes vagy fizetős változata, de alapvetően telemetriai adatokat gyűjt, amely segít a problémák diagnosztizálásában és a teljesítményt befolyásoló műveletek elemzésében.

A telemetria lehetőséget a Business Central 17-es verziója óta két szinten lehet használni:

 1. Tenant szinten: a teljes Business central környezetre vonatkozóan küldi a telemetrikus adatokat, központilag kell beállítani az adminisztrációs felületen
 2. Bővítmény szinten: azokkal a folyamatokkal kapcsolatos telemetria adatokat küldi, ahol a bővítmény szerepet kap, automatikusan "életre kel", ha a bővítmény tartalmazza

A fent említett mindkét esetben az Azure Application Insight-ban létrehozott kulcsot kell használni:

Application Insigjts kulcs

 

A következő példa a Business Central Online változat Adminisztrációs központjában elérhető Application Insight kulcs megadását mutatja.

Business Central - Application Insights

 

Milyen jellegű adatokat szolgáltat a Business Central telemetria?

A teljesség igénye nélkül pár terület a folyamatosan bővülő listáról:

 • adatbázis zárolások és időtúlcsordulások
 • emailek sikeres/sikertelen kézbesítése
 • bővítményekkel végzett műveletek
 • megfigyelt mezők követése
 • ütemezett feladatok
 • hosszú AL metódusok követése
 • hosszú SQL lekérdezések kimutatása
 • bejövő/kimenő webservice hívások
 • jelentések futtatásával kapcsolatos információk

Látható, hogy a telemetria adatokra alapozva kivizsgálhatóak pl. a teljesítményproblémák vagy automatikus riasztásokat lehet küldeni az üzemeltető felé, így megelőzve a felhasználóktól érkező panaszokat.

A telemetria adatok az Azure Monitor naplóból kérdezhetőek le, de több előre definiált Power BI jelentéscsomag is elérhető, amelyek segítségével a telemetria adatok vizualizációja is megvalósul.

Telemetria adatok vizualizációja Power BI-ban

 

 

Terület