Alapértelmezett dimenzióértékek engedélyezése

Alapértelmezett dimenzióértékek szabályozása

Alapértelmezett dimenzióértékek szabályozása

Ebben a cikkben megint a Microsoft Dynamics 365 Business Central 2021 wave 1 (BC 18) kiadásában megjelent új funkciók közül szeretnék bemutatni egyet. Az előző írásban már szó esett a könyvelés utáni dimenziómódosítási lehetőségről de a dimenziókezelési témával kapcsolatosan megjelent még egy funkció, amely a különféle törzsadatokhoz rendelhető alapértelmezett dimenzióértékekre vonatkozó szabályokra ad megoldást.

Mi változott az alapértelmezett dimenziók kezelésében?

Az alapértelmezett dimenziók meghatározásánál lehetőségünk van leszűkíteni a választható dimenzióértékek körét, így csökkenthető a téves kiválasztásból eredő riportolási hibák előfordulási esélye.

Nézzük meg egy gyakorlati példán keresztül, hogy mit jelent a fent említett lehetőség:

Egy adott vevővel kapcsolatos értékesítéseket szeretnénk földrajzi területenként elemezni, de csak bizonyos területeket hozzárendelését szeretnénk megengedni.

A vevő kartonon állva nyissuk meg az alapértelmezett dimenzió lapot (Alt + D) és a dimenziókódra vonatkozóan állítsuk be a Kód kötelező opciót, majd az engedélyezett értékek mezőben határozzuk meg a kiválasztható dimenzióértékeket.

Microsoft Dynamics 365 Business Central - Alapértelmezett dimenziók

 

Amennyiben a számlázás során a felhasználó olyan dimenzióértéket határoz meg, amely nincs az engedélyezett értékek között, akkor a könyvelés során figyelmeztető üzenet jelenik meg.

 

Microsoft Dynamics 365 Business Central - Alapértelmezett dimenziók

 

Terület